What are you looking for?
May 31, 2016

Resepi: Sos Prego

Hi,







Kembali lagi ke rancangan memasak bersama Fatin. Eh? Okay over sungguh Fatin ni. hihi Okay lah sebenarnya Fatin nak kongsi resepi membuat Sos Prego ni. Alaa, sos untuk spaghetti tuh, untuk lasagna pun ye juga and even makan dengan roti pun boleh saja. Okay lah. Jom Fatin mulakan! Mari ;)





resepi sos prego


Haaaaa..sorrylah gambarnya kurang memuaskan. Itulah, sos prego serta roti. Sedapnya. Craving pula. Resepinya. jeng jeng jeng....



Bahan - Bahan

1 Botol sos prego
1 biji Bawang Merah
5/6 biji Bawang Putih
3 inci Halia
Daging Cincang
Mushroom Button
Cili Kering yang dikisar
Garam 
Gula


Cara Memasak


  • Tumbukkan bawang merah, bawang putih, dan halia. The best way to cook! :D

  • Panaskan periuk. Minyak lebih sedikit dan masukkan bahan-bahan yang sudah ditumbuk. Goreng sehingga naik bau.

  • Kemudian, masukkan cili kering yang sudah dikisar itu dalam 3 sudu besar dan tunggu sehingga cili itu dimasak dengan garing dan tiada bau cili yang dikisar itu.

  • Masukkan pula daging cincang. Ratakannya di dalam periuk tersebut.

  • Setelah itu, masukkan pula mushroom button yang sudah dicuci dengan bersihnya!

  • Tambahkan juga garam dan gula secukup rasa.

  • Biarkan di api dapur dalam 10 minit lagi dengan api yang paling perlahan.

  • Lepas itu, boleh makan! Nyummmmm



Simple kan resepi kali ni? Fatin bagi je nama Sos Prego sebab tak tahu nak bagi nama apa. hihi Sos prego ni boleh dimakan dengan pelbagai cara tau. Dengan spaghetti boleh, roti bakar boleh, lasagna boleh. Apa lagi? Haaa. Dijamin sedap!


Okaylah, Fatin sebenarnya otak tengah bingung sedikit ni. Dek kerana, Khamis ni ada 2 interview. Pagi dengan tengahari. Allah nervous sungguh kita. Doakan Fatin dapat lakukan yang terbaik untuk kedua-dua interview ni ye. Insha Allah amin ya rabb. Thank you. Good night :*



Love,
FatinaMdzfr

Add your comment

Anonymous said...

nampak sedap. sy belum pernah beli sos ni :)

Hanis Amanina said...

rindunya daging cincang T___T

all the best interview! moga dimudahkan :)

hanisamanina.com

Claudia Claudy said...

Simple dan sedap omnomnomnom :D

Husna Rahman said...

nice recipe..ll try soon insyaallah..=)

Fatina said...

sos apa apa pun okay je lepas tuh modified sikit :D

Fatina said...

hehe nanti balik Malaysia, buat tau! :D

insha Allah..thank you so much hanis :')

Fatina said...

sedappppp snagat. claudy cepat masak hihi :p

Fatina said...

thank you. cuba tau hihi :D

Farah Dafri said...

sonang jeee. nak cuba la nnt hehe. tq fr sharing <3

zaitie hasnan said...

tambah cili kering baru lah kick kan?

Fatina said...

sonang jaa! selamat mencuba, farah! your welcome :D

Fatina said...

betul baru lah makin kick! yummy! ;D

Jannatul Husna said...

tengah puasa ni bila tengok post ni rasa macam nak makan satu botol...huhuhuhuh lapanyaaaaa haha

Subscribe for the latest news

@amazingdistance67